Vad gäller för RUT och städning?

RUT-avdraget får användas för de flesta städtjänster. Men det finns undantag.

Avdrag för allmän städning

När en städfirma utför hemstädning, flyttstädning eller andra vardagliga städtjänster kan RUT-avdraget användas. Det gäller även för städning i stugor eller fritidsboende.

Låter du en städfirma däremot städa i samband med ett större byggarbete anses det inte vara godkänt för avdrag eftersom det faller inom byggnation och därmed ROT.

Skulle en ”mer avancerad städning” utföras innefattas inte heller detta inom RUT. Skatteverket anger exempelvis att det kan innebära städning med högtryckstvätt, golvboningsmaskin eller golvskurningsmaskin. Även poolrengöring anses vara ”avancerad städning” vilket alltså ligger utanför RUT.

Homestyling ingår inte heller. Däremot kan kostnaden för detta dras av som kostnad vid försäljning av ett hem.

50 000 kr tillsammans med ROT

Totala beloppet som får användas för RUT och ROT tillsammans är 50 000 kr. Det är få som köper städtjänster för 100 000 kr under ett år för att därigenom få fullt avdrag. Däremot är det betydligt vanligare att hela beloppet används för ROT-arbete där avdraget är 30 %. Skulle en större badrumsrenovering hos http://flyttstädningsfirmaimalmö.se/ genomföras är det inte ovanligt att 50 000 kr dras av i ROT-avdrag. Därmed har man inte något avdrag kvar när en städfirma kommer för att genomföra höststädningen.

Summan är per vuxen person i hushållet förutsatt att personen är skatteskyldig och betalar skatt i Sverige. Det är nämligen på inbetalad skatt som avdraget sker. Med två personer inom samma hushåll kan alltså avdrag ske på totalt 100 000 kr per kalenderår.

Det är även möjligt att använda sitt eget avdrag på städning som utförs hos en förälder som bor på annan adress. Man kan alltså anlita en städfirma för hemstädning hos sin gamla pappa och få avdraget på sig själv.

All administration sker av din städfirma

Den städfirma som du anlitar tar ansvar för all administration gällande RUT-avdraget. På deras offert ska det framgå hur mycket det kommer att kosta med och utan RUT. När sedan arbetet är utfört skickas en faktura där priset, totalt RUT-avdrag och slutsumma anges. På fakturan ska du alltså kunna se hur stor summa som är RUT-avdrag. De rapporterar sedan in detta till Skatteverket som betalar ut resterande belopp till dem. Någon vecka senare skickas kontrolluppgifter ut där det samma summa är angiven för RUT.

Det enda man själv behöver ha kontroll på är att man har kvar summa att utnyttja. Det kan enkelt kontrolleras hos Skatteverket.