5 skräckfilmer du inte får missa

Nu när det börjar lida mot mörkare tider så är det otroligt passande att sätta på en skräckfilm och få känna hjärtat slå fortare och samtidigt krypa ner under filten. Här är fem skräckisar du inte får missa.

The Shining

The Shining är en lite äldre film då den släpptes redan 1980, men klassas än idag som en av världens bästa skräckfilmer. Filmen är baserad på boken med samma namn och är skriven av ingen mindre än kungen av skräckgenren, Stephen King. Författaren som skrivit ett stort antal böcker som senare blivit filmatiserade. Filmen handlar om en man som blir anställd av ett hotell att jobba med underhållet under perioden då hotellet är stängt och flyttar in tillsammans med sin fru och son. Filmen är en tappning av det klassiska temat hemsökta hus men går mer in på det mänskliga psyket och vad isolering samt mental ohälsa kan leda till. Sakta får man följa huvudkaraktärens nedgång som en spiral mot galenskap.

The Ring

Filmen The Ring är en amerikansk nyinspelning av en japansk film med samma namn. Istället för skrämselmoment så faller filmen under genren psykologisk skräck som sakta byggs upp under filmens gång. Handlingen kretsar runt ett hemsökt videoband som får personen som tittar på det att dö inom några dagar. Huvudkaraktären är på en intensiv jakt för att försöka lista ut vad det är som ligger bakom bandet innan det är för sent. Filmen har en djup handling och läskiga scener, som den läskiga scenen som filmen är känd för med barnet med långt svart hår som täcker för ansiktet.

It

Rädsla för clowner måste ha sin grund från något och det kan nog bero på Stephen Kings novell It som denna film är baserad på. Filmen It handlar om onda clownen Pennywise som spelas av svenska stjärnskottet Bill Skarsgård. Filmen utspelar sig i en amerikansk småstad och har flera läskiga skrämselmoment, men även lite roliga scener som skapar en balans. Specialeffekterna är av högsta grad, vilket hjälper till att skapa en trovärdig filmupplevelse.

Halloween

Denna film från 1978 anses ofta som en av de första riktigt bra skräckfilmerna som även inspirerat nya generationer av liknande filmer. Trots att filmen inte har de mest realistiska effekterna längre så håller den fortfarande en hög standard och kan mätas mot nya filmer. Filmen är fartfylld med ett klassiskt skräcktema bestående av en ung vacker kvinna som blir jagad av en psykopat med en ansiktsmask och kniv. Ditt hjärta kommer slå fort och du kommer sitta på helspänn filmen ut. Halloween-serien har idag 13 uppföljare, vilket bevisar att de håller i popularitet än idag.

Hereditary

Denna skräckfilm handlar om en familj som under okända omständigheter börjar bli utsatta för onaturliga fenomen. Filmen börjar med att en familjemedlem går bort, vilket sätter en rad olika händelser i rullning och sakta vävs tittaren in i familjens mörka historia. Filmen börjar lite långsamt men med en stark handling och ett flertal chockerande skrämselmoment som håller spänningen vid liv. Sakta så rasar sammanhållningen i familjen och familjemedlemmarna börjar sakta tappa greppet om verkligheten. Handlingen är välskriven och skådespelarna är av världsklass, vilket skapar filmens läskiga atmosfär.