Är det lönsamt med Adwords (Med tydliga exempel)?

När en person söker på Google kommer Adwords för presenteras varpå sedan sökresultatet kommer. Många väljer att klicka på dessa annonser eftersom de är relevanta utifrån den sökning som skett. På det sättet hittar man som konsument snabbt det man söker efter. Men är det värt som företag att köpa dessa annonser? Vad kostar det?

Adwords är det annonsnätverk som Google erbjuder till sina kunder. Det enda som krävs för att få annonsera är ett Googlekonto och att man lagt in en kampanj på Adwords. Här väljer man även hur mycket man är beredd att betala per klicks om sker på den annons som även skapas. Utöver detta även hur stor daglig budget som finns. Men man bör även räkna på om det är lönsamt eller inte.

I detta exempel tas en flyttfirma i Göteborg för att tydligt påvisa hur viktigt det är att räkna ut förtjänsten.

Hur många kunder får ni per besökare?

Första steget för denna flyttfirma är att kontrollera hur många offertförfrågningar som skapas i förhållande till hur många besökare som kommer in på sidan via Adwords. Att köpa in trafik som innebär 100 besökare varpå 5 stycken skickar offertfrågan innebär att konverteringen är 5%. Av dessa kanske det sedan är en som väljer att anlita just denna flyttfirma. Därmed kan man räkna med en konvertering på 1%.

Vad är det värt att få en ny kund?

Nästa steg är att värdera vad en ny kund är värd. Här får denna flyttfirma utgå från en ”snittorder”. Med andra ord vad ungefär en kund kommer att ge för ordervärde. Självklart kan detta variera med allt från de som vill flytta från en liten etta med flyttfirma till de som vill att en flyttfirma ska packa allt i en stor villa och sedan köra iväg det. I detta exempel räknas med ett genomsnittlig pris på 3000 kr exkl. moms.

Vad är varje klick värd?

Utifrån siffrorna ovan går det att räkna ut vad ett klick är värt. En flyttfirma som betalar 1 kr per klick kommer alltså betala 100 kr för 100 klick. Med en konvertering på 1% innebär det att en ny kund kommer anlita denna flyttfirma per 100 klick.

Eftersom varje kund värderades till 3000 kr är det alltså en mycket stor fördel att köpa annonser för detta pris. Betala 100 kr och få (i genomsnitt) en ny kund.

Om priset per klick istället räknas på 25 kr blir totalkostnaden för en ny kund 2500 kr. Visserligen är förtjänsten per kund i snitt 3000 kr men det skulle innebära att flyttfirman enbart får ut 500 kr vilket knappast kan täcka för löner och material.

Man får helt enkelt räkna på vad ett klick är värt, försöka skapa så hög konvertering som möjligt och ställa detta mot förtjänsten. För en flyttfirma är ordervärdet ganska högt vilket innebär att även kostnaden per klick kan sättas ganska högt. Dessutom får man räkna med synergieffekten hos mindre nyetablerade företag. Ibland kan det vara värt att som flyttfirma betala ett ”överpris” bara för att skapa nya kunder, nya nätverk och nya rekommendationer.